Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

A kutyás családok gyerekei egészségesebbek

A kutyás családok gyerekei egészségesebbek

Egészségesebbek azok a gyerekek, akik olyan családban nőnek fel, amelyben kutya van, mint azok, akik ebmentesen cseperednek fel: kevesebb légúti betegség támadja meg őket - állítják finn orvosok.

A szakemberek négyszáz csecsemőt kísértek figyelemmel életük első évében. Azok, akik kutyás közegben nevelkedtek, az időszaknak csak a 19 százalékában voltak betegek, míg a kutyamentesen élők az esztendő több mint egyharmadában, 36 százalékában.

A kutya-gyerekegészség közti összefüggés a finn Egyetemi Kórház kutatóinak feltételezése szerint abból adódik, hogy az ebek oltásszerűen védik a gyerekeket: kis mennyiségben kóros baktériumoknak és csíráknak teszik ki őket, amire a csemeték szervezete válaszul felvérteződik komolyabb betegségek ellen.

A macskák hasonlóan jótékony hatásúak, bár kevésbé, mint a kutyák.

A kutya számos kórokozót hordoz ugyan, de egy családban, harmonikusan tartott kutya általában olyan saját baktériumflórával rendelkezik, amire az újszülött könnyen felkészül. Ez sok esetben kevésbé jelent veszélyt, mint mondjuk az óvodába-iskolába járó testvérek által hazahurcolt idegen kórokozók. Az újszülöttet természetesen nem okos ötlet átadni a család kedvencének, hogy az össze-vissza nyalogathassa, de később, a kúszó-mászó korszakban a kisbaba sokkal nagyobb ellenálló képességre tesz szert, ha egy tisztán tartott, állatorvos által legalább félévente megvizsgált családi kutyával osztja meg életterét. A kutyát meg kell tanítani arra, hogy a gyermek játékai tabuk a számára, és a gyermeket is rá kell venni ugyanerre.

A jól szocializált kutyák, akik sokszor találkoztak már gyerekekkel, könnyebben elfogadnak egy újszülöttet falkatagként. Ha eddig még nem tettük, ajánlatos a négylábút a várandósság alatt  persze felügyelet mellett  gyerkőcökhöz szoktatni.
A féltékenység már a várandósság ideje alatt elkezdődhet, ha a gazdi a baba feletti örömében kevesebb időt tölt négylábú társával, esetleg az állapotára való tekintettel nem engedni már közel magához. Pedig ha négylábú barátunk minden oltást megkapott, és féregtelenítve is lett, semmi baj nem lehet egy kutyapusziból. Ne feledjük, az eb csak akkor fogadja be a bébit, ha saját pozícióját nem érzi veszélyeztetve.

Ha a gyerekek kutya mellett nőnek fel, az immunrendszerük is sokkal erősebb lesz. Arról nem is beszélve, mennyivel izgalmasabb egy négylábú, szőrös, mozgó valamit figyelni, mint a tapétamintát a falon vagy az ágy fölött lógó játékokat. Az eb a gyermek igazi társává válhat, lehet bohóc, testőr vagy jó barát egy személyben.