Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Nyugodt, stresszmentes szilveszter?

2019. 12. 19. 11:55:28

Néhány tanács, ötlet, hogyan tegyük elviselhetővé kedvencünk számára a szilvesztert:

Vannak állatok, akik természetükből adódóan félnek a hirtelen, hangos zajoktól. Ha kedvencünk is hasonló mentalitású, érdemes ezt észben tartani a szilveszteri tűzijáték közeledtével és óvintézkedéseket tennünk miatta. Kezelhetjük a dolgot többféle képen is: 

- Használhatunk gyógynövényes, vagy egyéb összetevőjű készítményeket, melyeket érdemes már pár nappal előtte elkezdeni adagolni kedvencünknek, hogy kifejtse hatását. Amennyiben e mellett döntünk, mindenképp keressük fel állatorvosunkat tanácsért a helyes szer kiválasztásához és alkalmazásához.

- Kezelhetjük a a stressz forrását, fokozatosan hozzászoktatva kutyánkat, macskánkat a hasonló helyzetekhez, zajokhoz. Ehhez kérjük szakértő tanácsát, semmiképp ne próbáljuk otthon, házilag megoldani a problémát, mert lehet, hogy csak rosszabb lesz a helyzet.

- A legfontosabb, hogy megfelelően gondoskodjunk kedvencünk elhelyezéséről ezekre a napokra. Ugyanis nem csak a szilveszter éjjel, előtte és utána pár nappal is előfordulhatnak még hirtelen hanghatást keltő tűzijátékok, pirotechnikai események. A legjobb, ha otthon maradunk velük, vagy olyan helyre zárjuk őket, mely teljes mértékig biztonságos, esetleg zajcsökkentő is. Ilyen a ház egy zárt, nyugodt, csendesebb része, a pince, garázs vagy egy teljesen zárt kennel. Semmiképp ne hagyjuk ilyenkor szabadon, vagy megkötve kint állatainkat, abból ugyanis könnyen végzetes baleset lehet egy stresszes helyzet esetén. Lehetőleg kerüljük a sétákat ilyenkor, de a lakásban tartott kutyák esetén mindenképp rövid, pórázon eltöltött sétákat eszközöljünk csak, melyek december 31.-én este 6 előtt legyenek mindenképp (hivatalosan december 31.-én este 18.00 órától január 1.-jén reggel 06.00 óráig engedélyezett a pirotechnikai eszközök használata).

- Microchip: amennyiben kedvence még nem rendelkezik vele (kutyák esetében 4 hónapos kortól, veszettség elleni védőoltás adásakor kötelező a beültetése), úgy mielőbb keresse fel állatorvosát, és tetessen kedvencébe microchipet. Érdemes bilétával ellátott nyakörvet tenni rájuk erre a pár napra, ha mégis elszöknének, a lehető leggyorsabban visszakerüljenek gazdáikhoz.

- Amennyiben nem tartózkodunk otthon és nincs ehetőségünk zárt helyen elhelyezni kedvencünket, fontolóra lehet venni egy esetleges panzió-elhelyezést is. Manapság elég elterjedt és megbízható kisállat panziók vannak a környéken. Amennyiben ez sem lehet opció, érdemes ismerősre bízni a felügyeletet.