Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Tavaszi vedlés

2020. 03. 09. 14:23:11

Lassan beköszönt a tavasz, amivel együtt jár kedvencünk vedlése is, amikor a meleg, tömött, téli bundáról tavaszira váltják azt. A vedlést egyrészt az időjárás megváltozása, a melegebb napok száma, valamint a nappalok hosszabbodása is befolyásolja. Kedvenceink megszabadulnak a meleg aljszőrzettől és egy kevésbé hőtartó bundára cserélik azt. A szőrcsere akár hat hétig is eltarthat. A fiatalabb állatoknál ez a folyamat gyorsabb, mint az időseknél.

Persze vannak olyan egyedek is, akik egész évben vedlenek. A lakásban történő kutyatartás, a mesterséges világítás, és egyéb külső tényezők hatására a szőrváltás rendje felborulhat, esetleg teljesen el is maradhat. Az időszakos szőrhullást felválthatja az egész évben jelentkező vedlés.

Alapvetően a mi feladatunk kedvencünk folyamatos szőrápolása, de a vedlési időszakot is meg tudjuk könnyíteni számukra különböző eszközökkel:

  • Naponta fésüljük át kedvencünket, a szőrzettípushoz leginkább megfelelő fésűvel
  • Többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag olajokkal kiegészíthetjük ilyenkor kedvencünk étrendjét pár héten át, ami szintén elősegíti a gyorsabb vedlést. Ilyen például a lazacolaj, amely omega 3 és 6 zsírsavakat tartalmaz.
  • Folyamatos, jó minőségű, kedvenceink igényének megfelelő táplálék etetésével nemcsak a vedlést segíthetjük elő, de a vedlés utáni szőrük is egészségesebb, fényesebb lesz.

Különböző, vedlést elősegítő, bőrtápláló kiegészítők megtalálhatóak Petshopunkban, a Barzó utca 1. szám alatt, vagy weboldalunkon.

Mivel a váltás nagyon megterheli a kutya anyagcseréjét, a vedlés alatt fokozottabban jelentkeznek a hiányos táplálkozásból eredő hatások is.

Betegségek, vagy rossz táplálkozás által kiváltott szőrelváltozások:

  • enyhén töredezett, matt, fénytelen szőr
  • zsíros, olajos szőr
  • fokozott szőrhullás a vedlési időszakon kívül
  • foltokban kihulló szőrcsomók
  • bőr színének elváltozása a szőr alatt

Ezek a tünetek bőrelváltozásokkal (korpásodás, kivörösödés), valamint egyéb tünetekkel együtt is jelentkezhetnek, mint például erős szag, viszketés, bizonyos bőrfelületek gyakori nyalogatása. A számos nem specifikus tényező alapján azonban ritkán lehet egyértelműen egy bizonyos betegségre következtetni.

Érdemes tehát a vedlési időszakban is odafigyelni kedvencünkre, ugyanis a fent felsorolt jelenségeket nem feltétlenül csak a tavaszi vedlést okozza. Ez esetben érdemes konzultálni egy állatorvossal.