Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Téli mancs-és bőrápolás

Télen az időjárási viszontagságok kedvencünket is megviselhetik. Ilyen például az alacsony páratartalom és az erős, hideg szél, mely a legtöbb bőrprobléma okozója télen. Sokan ebben az időszakban inkább beviszik kedvencüket a meleg lakásba, hogy megóvják őket, ám a fűtés miatt ott is alacsony a páratartalom, erre érdemes odafigyelni. Néhány tipp, hogy kerülhetjük el a páraszegény környezet miatt kialakult bőr hámlását:

Lehetőleg próbáljuk kerülni a gyakori fürdetést, ugyanis ezzel eltávolítjuk kutyánk bőréről az olajos védőréteget, mely védelmet nyújt a kiszáradástól. Ha a fürdés elkerülhetetlen, akkor használjunk olyan sampont, amely segít visszaállítani bőre pH-értékét.
Érdemes odafigyelni a hosszabb szőrű kutyákra, és többször fésülni őket, ezzel eltávolítva a kellemetlen csomósodást és a beleragadt falevelet, hótól összetapadt bundát.
Etessük jó minőségű táppal, mely optimális arányban tartalmaz vitaminokat és egyéb összetevőket, amitől fényes és egészséges lesz kedvencünk bundája is. Kerüljük a "pótétkezéseket" és ne javítsuk fel ételét zsírral vagy olajjal - ha csak állatorvosunk nem javasolja. Megfelelő bőrtápláló kiegészítés lehet, ha különféle vitaminokat, olajokat adunk kedvencünknek, mint például a lazacolaj, mely omega 3 és omega 6 zsírsavakat is tartalmaz. Ezen termékek megtalálhatóak Petshopunkban, a Barzó utca 1. szám alatt, vagy weboldalunkon https://www.barzoo.hu/index.php….

Sokaknál felmerül a kérdés, öltöztessük e fel kedvencünket? Alapvetően a folyamatosan kint élő kedvencek fokozatosan hozzászoknak a változó időjáráshoz, így megfelelő alvó-és bújóhely biztosítása esetén náluk ez nem szükséges (előzőekben már írtunk cikket a kutyaházak megfelelő kialakításáról, elhelyezéséről). Ám bent élő kedvencünk esetében ajánlott nagyobb hőmérsékletkülönbség esetén ’felöltöztetni’, ugyanis a 20-25 fokos lakásból az esetleges mínusz fokokba kilépő kedvencünk megfázhat.

Mancsápolás: a legtöbb kutya szeret a hóban hemperegni, jókat játszani. Alapvetően ezzel nincs is gond. Ám a felsózott útszakaszon történő közlekedés nem a legideálisabb kedvencünknek. Néhány tipp a téli mancsápolásra:
• Minden séta után alaposan mossuk meg vegyszermentes, langyos vízzel kedvencünk lábát, majd azt töröljük szárazra.
• Hosszabb szőrű kutyák esetében érdemes télen még jobban odafigyelni a kozmetikára mancsok tekintetében is. Ajánlott mindig kivágni a mancsok közül a szőrt, hogy abba ne tudjon beletapadni semmi, a kutya számára kellemetlen anyag.
• Hosszabb séták előtt és után is érdemes bekenni kutyánk mancsát a számukra kifejlesztett mancsápoló krémek egyikével.
• Ma már hozzájuthatunk kutyák számára készített cipőkhöz is. Ha kedvencünk talpai különösen érzékenyek, esetleg sérülés van rajta, vagy olyan terepre indulunk vele, mely sérülést okozhat könnyen (pl jeges terep), akkor érdemes használatba vennünk ezeket. Eleinte furcsán fog benne járni, de idővel megszokja majd azt.