Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Thymovar 15g impregnált csík mézelő méhek számára A.U.V. 2x5 csík/csomag

Csatolt dokumentumok

Ár:
9.345 Ft (7.358 Ft + ÁFA)
Gyártó: Andermatt BioVet GmbH
Szállítási díj: 1.710 Ft
Elérhetőség:Raktáron: szállítás 1 munkanapon belül
Központi raktáron: szállítás 4 munkanapon belül
Előrendelhető: a szállítási időről e-mailben értesítjük
Előrendelhető

A Thymovar impregnált csík mézelő méhek számára varroa atka által okozott varroosis kezelésére szolgál. csíkonként 15 g timolt tartalmaz, amely élelmiszer-adalékokban megengedett olajokban fordul elő. A THYMOVAR timolt tartalmaz, ami egy illékony anyag, a hőmérséklettől függően szublimál a levegőbe. A kezelt kaptár légterébe kerülő gőz erősen mérgező a varroa atkára nézve, de nem eléggé ahhoz, hogy kárt okozzon a méhekben. A legjobb a eremény akkor érhető el, ha a timol kigőzölgés megfelelő koncentrációja 6-8 héten keresztül fennáll.

Kiszerelés: 2x5 csík/csomag
Menny.:db

  • Többéves állatgyógyászati tapasztalattal rendelkező csapat
  • Kiszállítás akár 24 órán belül

Leírás és Paraméterek

HASZNÁLATI ÚTMUTATÓ

Hatóanyagok és egyéb összetevők megnevezése

THYMOVAR; csíkonként 15 g timolt tartalmaz, amely élelmiszer-adalékokban megengedett olajokban fordul elő.
Hatóanyag: 15 g timol
Vivőanyag: 5,8 g cellulózszivacs
Gyógyszerforma: Impregnált csík méhek kezelésére
Gyógyszerrel impregnált cellulózszivacs (50 x 145 x 4.3 mm sárga ostya)

Javallat

Varroa atka (Varroa destructor) által okozott varroosis kezelésére mézelő méhekben (Apis mellifera) ATCvet kód: QP 53 AX 22

Ellenjavallatok

Nem alkalmazható, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 300C feletti.

Mellékhatások

A méhek eltávolíthatják a közvetlenül a csík alatt lévő táplálékot. A csíkhoz túl közel eső (< 4 cm) fiasítást szintén eltávolíthatják. Magas hőmérsékleten (300C) előfordulhat enyhe zavartság és a halálozási arány csekély növekedése. Az élelmet kevésbé fogadják el, ha az etetéssel egyidőben történik.

Ha súlyos nemkívánatos hatást vagy egyéb, a használati utasításban nem szereplő hatásokat észlel, értesítse erről a kezelő állatorvost!

Célállat fajok

Mézelő méh (Apis mellifera)

Adagolás, alkalmazási mód(ok) célállatfajok fajonként

Adagolás:

Kaptár típus THYMOVAR csíkok
Első kezelés Második kezelés

Rakodó kaptár (1 fészektér)

1 1
Rakodó kaptár (2 fészektér)1 2 2
Dadant 1 1/2* 11/2*

*A csíkok ollóval szétvághatók.

Felhasználási javaslat

A THYMOVAR timolt tartalmaz, ami egy illékony anyag, a hőmérséklettől függően szublimál a levegőbe. A kezelt kaptár légterébe kerülő gőz erősen mérgező a varroa atkára nézve, de nem eléggé ahhoz, hogy kárt okozzon a méhekben. A legjobb a eremény akkor érhető el, ha a timol kigőzölgés megfelelő koncentrációja 6-8 héten keresztül fennáll.

Ne használjuk, ha a legmagasabb napi hőmérséklet 30°C feletti. A 30°C feletti hőmérsékleten alkalmazott kezelés növeli a stresszt és a halálozási arányt a kifejlett méhek között és a fiasításban.

A kezelés ideje:
A THYMOVAR kezelés optimális ideje késő nyáron, az utolsó mézszüretet követően a lehető leghamarabb, a javasolt hőmérsékleti körülmények mellett van. A családokat egy méhészeten belül szimultán kell kezelni, hogy a rablást elkerüljük.

Alkalmazás:
A THYMOVAR kezelés előtt távolítsuk el a mézkamrákat, zárjuk le vagy cseréljük ki tömörre a nyitott, illetve a rácsos kaptáraljakat, és szűkítsük le a bejáratot normál méretűre.
Ajánlott az etetés egy részét a kezelés előtt elvégezni, ha ezt a varroa fertőzöttség és a hőmérsékleti viszonyok engedik.

Az első kezelés során helyezzünk megfelelő mennyiségű csíkot a fészektér lépeinek tetejére (két fészektér esetén a felsőre.).
A csíkokat közel, de nem közvetlenül a nyitott vagy zárt fiasítás fölé heyezzük (javasolt távolság > 4 cm).
Zárjuk le a kaptárt, úgy, hogy körülbelül 5 mm hely legyen a csíkok és a kaptár teteje között, ezzel javítva a timol párolgását. Ne tegyünk műanyag fóliát közvetlenül a csíkokra.
Vegyük ki a kiürült csíkok 3-4 hét múlva.

Azonnal kezdjük el a második kezelést egy új szett csíkkal, szintén a megfelelő mennyiségben és pozícióban elhelyezve. Távolítsuk el ezeket a kiürült csíkokat is a második 3-4 hetes kezelést követően.

Etetés:
Soha ne tegyük a csíkokat a cukorszirup közelébe, mert ez csökkentheti a méhek táplálékfogyasztását. Ha a cukoretetés és a Thymovar együttes alkalmazására a táplálékfogyasztás csökkenni kezd, a családokat a második kezelés előtt meg lehet etetni, a következőképpen: 3 hét után távolítsuk el a csíkokat, tegyük be a cukoretetőt a kaptárba, és fejezzük be az etetést a második adag csík behelyezése előtt.

Egységes élősködőmentesítés
A hatékonyság családonként változhat a külső körülmények miatt (hőmérséklet, újrafertőződés, stb.)
Ezért a Thymovart más termékekkel egyetemben, egy egységes élősködőmentesítő program keretében használjuk, az atkahullást pedig rendszeresen ellenőrizzük. Közvetlenül a második kezelés után tegyünk egy rejtett ragacsos papírlemezt a kaptárba, és figyeljük két héten keresztül az atkahullást. Azoknál a családoknál, amelyeknél két héttel a Thymovar kezelést követően az átlagos atkahullás meghaladja a napi 1-et, újabb téli vagy tavaszi varroa elleni kezelést kell alkalmazni (javasolt más hatóanyaggal).

Élelmezés-egészségügyi várakozási idő

Méz: nulla nap. 
Nem alkalmazható a mézgyűjtő idény alatt és előtt. A fészeklépeket, amelyek a Thymovarral való kezelés alatt jelen voltak, a következő tavasszal nem pergethetők ki.

Különleges tárolási előírások

Az állatgyógyászati készítményt gyermekek elől gondosan el kell zárni!
300C alatt tárolandó!
Hűtőben nem tárolható, nem fagyasztható. Fagyástól óvni kell.
Közvetlen napfénytől védve tartand!

A közvetlen csomagolás első felbontása utáni lejárati idő:
A csomag minden csíkját azonnal fel kell használni, és a továbbiakban nem tárolhatók.
Csak a csomagoláson feltüntetett lejárati időn belül szabad felhasználni!

Különleges figyelmeztetés(ek)

A kontakt dermatitisz, valamint a bőr- és szemirritáció veszélye miatt a készítmény bőrre vagy szem ne kerüljön. A bőrre jutott készítményt vízzel és szappannal alaposan le kell mosni. A szembe jutott készítméynt bő folyó vízzel alaposan ki kell öblíteni és orvoshoz kell fordulni.
A méhész a szokásos védőruházatot viselje a termék használatakor.

A javasoltnál nagyobb adag használata a család megvadult viselkedéséhez vezethet. Sok elhullot még illetve lárva (>20) található ilyenkor a bejárónál. Távolítsuk el a felesleges csíkokat a kaptárból, hogy a méhek viselkedése rendeződjön.

A fel nem használt készítmény vagy hulladékának kezelésére, megsemmisítésére vonatkozó utasítások, (amennyiben szükséges)

A fel nem használt készítményt, valamint a hulladék anyagokat a helyi hatósági követelményeknek megfelelően kell megsemmisíteni. Rendes körülmények között a használt csíkokat és a zacskót a háztartási szemétként lehet kezelni. A Thymovar nem kerülhet természetes vizekbe, mert veszélyes lehet a halakra és más vízi élőlényekre.

Beadás módja keretlécre helyezés
Hatóanyag timol
Családra elég/kiszerelés 10

Vélemények

Erről a termékről még nem érkezett vélemény.
Írja meg véleményét!