Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

A kennelköhögés

KENNEL KÖHÖGÉS

(fertőző légcső és hörgőgyulladás)

A betegségnek számos fertőző oka lehet, a tünetek azonban megegyeznek. Rendszerint csoportosan tartott kutyák felső légúti bántalma, de bármely életkorban megbetegítheti az állatot.

Tünetek

A kutya rendszerint láztalan, élénk, eszik, iszik, azonban erősen köhög. A köhögés lehet száraz vagy nedves, amikor az állat fehér, habos váladékot öklendez fel, amit a gazdi hányásnak gondolhat. A betegség előre haladásával enyhe láz és étvágytalanság jelentkezhet. Esetenként szövődményként tüdőgyulladás alakulhat ki vagy gennyes orrfolyás, kötőhártya gyulladás jelentkezhet.

A fertőzés forrása

A kutya társaitól kapja el a betegséget, cseppfertőzéssel, de sok vírus és baktérium légi úton is terjedhet.

Kezelés

A gyógykezelés szükséges és legtöbbször eredményes. Elsősorban a köhögés csillapítására van lehetőség illetve a komolyabb szövődmények elkerülése érdekében megelőző gyógyszeres (pl. antibiotikum) kezelés ajánlott.

Fertőző-e más fajokra a kennel köhögés?

A fent említett gyakrabban előforduló vírusok rendszerint csak a kutyákat betegítik meg, a Bordetella bronchiseptica nyúlra, macskára, tengerimalacra veszélyes lehet, embert azonban csak ritkán fertőz (csak erősen legyengült immunrendszer esetén). Fontos tudni, hogy a gyógyult kutyák még hónapokig üríthetik a kórokozó baktériumot, ezzel továbbra is fertőzhetik társaikat

Megelőzés

A kölyökkutyákat addig ne vigyük utcára, ne engedjük idegen kutyák közé, amíg a kölyökkori sorozatoltásban nem részesült. A felnőtt kutyák esetében is évente emlékeztető oltás szükséges (a nagy kombinált oltás évente egyszeri beadása valamennyi bemutatott fertőző betegséggel szemben védettséget ad)

Jobb megelőzni, mint gyógyítani!

A fertőzés védőoltással megelőzhető!

Ha kutyája közeli érintkezésbe kerül más kutyákkal, meg kell fontolnia a Nobivac KC vakcinával történő immunizálását. Ezt az orrba adandó vakcinát (0,4 ml) a kutya egyik orrnyílásába kell juttatni, mely serkenti a Bordetella bronchiseptica és a kutya para-influenzavírus - a kennelköhögés két fő kórokozója - elleni immunitás kialakulását már három napon belül. Ezt követően pedig egy teljes éven (12 hónapon) át tartó folyamatos védettséget biztosít a betegség ellen. A kutyapanziókban elhelyezésre kerülő, kutyaiskolába járó vagy kiállításokon részt vevő kutyák immunizálása nagyon ajánlott. A legtöbb kutyapanzióban ma már megkövetelik a kutyák vakcinázásának igazolását.