Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

A vedlésről

A kutya szőrhullásának számos oka lehet és sok esetben egynél több tényező váltja ki:

  • a kutya szőrének rendszertelen átfésülése és kefélése
  • nem megfelelő étrend
  • bőrparaziták
  • stressz

A kutya szőrének hullását kiváltó tényezők felismerésével és ezeknek az orvoslásával javíthatunk a helyzeten.

 A kutya szőrhullása elleni táplálékkiegészítők

A nem megfelelő étrend túlzott vedléshez vezethet. A jó minőségű kutyaeledel és a multivitamin adagolása jelentős javulásokat eredményez az általános egészséget illetően és megállíthatja a túlzott vedlést. 

A bőrparaziták és gombás fertőzések okozta rendellenes vedlés

A bőrparaziták igencsak jelentős problémát okozhatnak a kutya bundájának. Ha a kutya túlzottan vedlik és száraz, korpás bőre van, viszket és kiütések vagy pöttyök jelennek meg a bőrén, ajánlott állatorvoshoz fordulni. Egyes paraziták, mint például a bolha otthon is kikezelhetők; más bőrparaziták esetében, a rühösséget okozó fülatka és tinea esetében orvos által felírt gyógyszerre lesz szükség. Az ételallergiákés bőrgyulladások is okozhatnak bőrproblémát, tehát lényeges egy állatorvos által végzett vizsgálat ahhoz, hogy a kutyád megfelelő diagnózist kapjon és hatékony kezelésben részesüljön.

A stressz okozta túlzott vedlés

A vedlés súlyosbodhat ha az állat stressznek van kitéve. Egy rövid ideig tartó stresszes tapasztalat- például az állatorvoshoz tett látogatás- nem jelent különösebb problémát, viszont ha a kutya napi szinten megtapasztalja a stresszt, félelmet és izgatottságot, akkor ez még vedléshez is vezethet.

A rossz egészségi állapot fénytelen bundához, egészségtelen bőrhöz és túlzott szőrhullatáshoz vezethet. Ha a kutya szorongást, stresszt és félelmet tapasztal meg, fontos közreműködni az állatorvossal és egy tapasztalt kutyatrénerrel ahhoz, hogy a vedlés és más egészségügyi problémák okait feltárjuk és orvosoljuk.

A kutya szőrének rendszeres átfésülése

Ha a kutyát nem fürdeted rendszeresen, az állat bőre és bundája sínyli meg. A fürdetésnek köszönhetően eltávolíthatod a kedvenced fölösleges szőrszálait és a fürdés előtti és utáni kefélés pedig eltávolítja a nemsokára vedlésnek indult bunda jelentős százalékát.

Fontos megjegyezni azt is, hogy a túl gyakori és hosszas fürdetés bizony ártalmas is lehet és korpásodást idézhet elő. Ajánlott havonta 1-2 alkalommal megfürdetni. Ha mindent megteszel a kedvenced vedlésének megfékezésének érdekében és ennek ellenére kevés vagy egyáltalán semmi eredményt nem érsz el, ajánlott mindenképp állatorvoshoz fordulni. Egyes egészségügyi problémák rendellenes szőrhullatáshoz vezethetnek, tehát nagyon lényeges a minél hamarabbi pontos diagnózis felállítása.