Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Csont etetése. Jó e a kutyáknak?

2020. 02. 05. 09:44:21

Az elmúlt hetekben több olyan esetünk is volt a rendelőnkben, amikor csont etetése miatt probléma adódott, ezért orvosi beavatkozásra volt szükség. Szerencsére mindenki megúszta műtét nélkül, ám ez rosszabbul is elsülhetett volna.

Örök kérdés, hogy kaphat e csontot kedvencünk vagy sem?

Tulajdonképpen nem létezik egyértelmű válasz, amely azt mondaná ki, hogy igen ehet a kutyánk csontot, vagy nem, semmiképp ne adjunk neki. Ez elég soktényezős dolog. Egy biztos, hőkezelt csontot ne adjunk kutyánknak! Ide tartozik a sült, főtt, füstölt csont is többek között. Kutyánk méretének, igényének, fizikai állapotának megfelelő figyelembe vétele után a mértékletesség elvét betartva adhatunk ugyan csontot, de érdemes itt is odafigyelnünk.

Kínálatunkban szerepelnek a Farkaskonyha által forgalmazott nyers étrendhez szükséges eleségek, melyek csontot is tartalmaznak. Ilyen formában, akár darálva, akár egészben nyers csontot adhatunk kedvencünknek természetesen, hisz ehhez az etetési formához szükséges is. Ám nem érdemes például kis termetű kutyánkat meglepni egy jó nagy libanyakkal, mivel az kifoghat rajta. Aki B.A.R.F. szerint eteti kutyusát, az tudja jól, hogy a csontot megfelelő arányban kell kutyánknak adni. Nem is csontról beszélünk ez esetben, hanem csontos húsról, ami igen nagy különbség. Míg a csontos húson a nevéből adódóan hús is van, addig a sima, lecsupaszított csont nyersen is veszélyes lehet. Ilyen  például a csirke combcsontja, ami csövescsontnak számít, és nyersen is szilánkosan törhet. Ez alól persze kivételt jelentenek a különböző fogtisztításra használt tartócsontok, például a marha lábszárcsont, melyet alapvetően megenni nem tudnak, csak rágcsálják pár percig/óráig, ezzel tisztítva fogukat.

Ugyanakkor nem ajánljuk a nyers étrend keverését a táppal való etetéssel. A nyers étrendhez erősebb gyomorsavra van szükségük a kutyáknak, így aki táppal etet, annak érdemes megmaradnia csak a feldolgozott, kutyáink számára speciálisan kialakított, jó minőségű eledeleknél, melyek megfelelő arányban tartalmaznak mindent, amire kutyánknak szüksége van. Persze ez esetben is adhatunk rágcsát, fogtisztítót kedvencünknek, de az lehetőleg ne nyers csont legyen. Vannak különböző természetes rágókák, amelyek Petshopunkban is megtalálhatóak, a Barzó utca 1. szám alatt, illetve néhányat webshopunkon is megtalálhatnak.

Etetéssel kapcsolatban bővebb információt is tudunk nyújtani a megfelelő táplálkozás mód és a megfelelő eleség kiválasztása kapcsán személyesen, Petshopunkban.