Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü

Kedvencem is lehet allergiás?

Az állatorvos gyakran találkozik a rendelőben olyan kutyákkal, melyek látszólag minden ok nélkül egész nap vakaródznak, rágják magukat, sokszor akár sebeket ejtve saját bőrükön. Ezen betegek száma főleg tavasztól őszig ugrik meg feltűnően, abban az időszakban, amikor az allergiás emberek szenvednek a légzőszervi tünetektől. Alapvetően ugyanarról a betegségről van szó, amely azonban az emberekkel ellentétben az allergiás kutyáknál nem légzőszervi tünetekben, hanem a bőr nem megfelelő funkcionálásában nyilvánul meg. 

 

A macskáknál és kutyáknál egy sor anyag kiválthat allergiás reakciót: így például bolhanyál, étel összetevők, műanyag, pollenek, penész és egyéb gombák, poratkák, stb... Az allergiás bőrprobléma (atópiás dermatitis) a kutyák kb. 10%-át érinti. A betegség ritkábban ugyan, de macskáknál is előfordul.

·         Kutyák esetében a bőr viszketése az allergia leggyakoribb következménye. A vakaródzás, a bőr harapdálása korlátozódhat egy-egy testrészre, de esetenként az egész testfelületen jelentkezik. Az allergiás kutya sokat vakarózik, bőre kipirulttá válik, korpásodik, szőrzete fénytelenné, töredezetté válik, foltokban szőrhullás jelentkezik, a bőrön pörkök, hólyagok jelennek meg, következtében akár gombás vagy gennyes bőrgyulladás is kialakulhat.

·         A légutak is nagyon ritkán ugyan, de érintettek lehetnek, ebben az esetben köhögés, tüsszögés, szuszogás és esetenként vízszerű orrfolyás, könnyezés utal az allergiára.

·         A harmadik megjelenési forma a gyomor-bélrendszert érinti, ebben az esetben hányás, hasmenés jelentkezik az allergén hatására.

 

Bolhaallergia:

A kifejlett bolhák a mászkálásukkal és vérszívásukkal nyugtalanítják a gazdaállatot, a vérszívás után kis gyulladásos duzzanat alakul ki a bőrön. A legjelentősebb kártételük a bolhaekcéma. Vérszíváskor ugyanis a bolhanyállal fehérje jellegű anyagok jutnak az állatba, amelyek a bőr alkotóelemeihez kapcsolódva allergizálják a szervezetet. A már allergizálódott állatokban újabb bolhacsípés következtében rövid idő alatt kialakulhatnak a jellegzetes tünetek. Enyhe esetekben a kutya néha vakaródzik. A jellegzetes bolhaekcéma esetén a háti és ágyéki részen, valamint a faroktőnél nagy területre kiterjedő bőrgyulladás és szőrhullás látható, ami szűnni nem akaró vakaródzással jár. Az állatok testüket harapdálják, dörzsölik. 

A diagnózis felállításához az állatorvosnak több vizsgálat elvégzésére lehet szüksége. Ha bőrbeteg, vakaródzó állattal találkozunk, a fizikális vizsgálatot követő bőrkaparék vizsgálat a bőrgyulladásban résztvevő baktériumok, gombák és paraziták felderítésére és az ellenük való helyes terápia megválasztására (pl. megfelelő antibiotikum) irányul. Gyakran a negatív bőrkaparék minta is eredmény és informatív. Azt jelenti, hogy valószínűleg nem fertőzéses eredetű a bőrgyulladás, hanem pl. valamilyen allergén okozza.

Általános rutin vérvizsgálattal felderíthetjük az egyes szervek állapotát, kizárhatunk vagy megerősíthetünk egyes betegségeket, amelyek szintén bőrelváltozásokat okoznak. Speciális allergia-vértesztekkel a beteg vérében található ellenanyagot tudjuk kimutatni, mely adott allergénnel szemben termelődik.

A táplálékallergia elkülönítése az egyéb okok következtében kialakuló túlérzékenységi reakcióktól, az eliminációs diétával lehetséges. Ennek során a kutya 6-8 héten át csak egyféle húsból és egyféle szénhidrát forrásból álló eleséget ehet. Ami azt jelenti, hogy ezidő alatt kizárólag ezt az eleséget eheti, ugyanis elég egy falat bármilyen más eleség (akár pár szem rizs, vagy egy darab főtt zöldség), amire nem is gondolnánk, hogy allergiát válthat ki és már fel is borult az eliminációs diéta.

 

Kutyák esetében eliminációs diétához az alábbi száraz eledeleket ajánljuk:

https://www.barzoo.hu/index.php?route=product/list&keyword=a2%20dog&description=0

https://www.barzoo.hu/royal-canin-hypoallergenic-kutyaknak-5353?keyword=hypoaller

https://www.barzoo.hu/royal-canin-hypoallergenic-small-dog-5358?keyword=hypoaller

 

Nedves eledel:

https://www.barzoo.hu/royal-canin-hypoallergenic-konzerv-tap-kutyaknak-400-g-5401?keyword=hypo

 

Macskák esetében eliminációs diétához az alábbi száraz eledeleket ajánljuk:

https://www.barzoo.hu/virbac-hpm-hypoallergy-a2-cat-3kg-6030?keyword=a2%20cat

https://www.barzoo.hu/royal-canin-cat-hypoallergenic-25-kg-6382?keyword=hypo

 

Az allergiás kutya, macska gyógykezelésének lehetőségei:

Az allergiás kutya, macska kezelésében fontos a  tüneti terápia, mely magába foglalja a gyulladáscsökkentést, viszketéscsillapítást, a másodlagos fertőzések kezelését. Egyes hatóanyagú tabletták, melyek pillanatnyilag csökkenthetik az allergiás reakciót hosszú távon nem sajnos okozhatnak szervi károsodást (pl májban), így ezeket ajánlott inkább elkerülni.

A gyógysamponok eltávolítják a bőrröl az allergiát okozó anyagokat, visszapótolják a bőrt védő faggyúréteget és csökkentik a bőr viszketését.

A diétás tápok minimalizálják a táp allergének megjelenésének kockázatát (fehérjeforrásuk általában halhús), speciális zsírsav összetevői pedig csökkentik a gyulladásos anyagok bőrbeli koncentrációját és javítják a bőr-, szőr minőségét.

Az allergia bármikor kialakulhat, akár idősebb korban is, akkor is, ha előtte semmilyen erre utaló jelet nem mutatott kedvencünk. Mindenképp érdemes állatorvossal konzultálni, mielőtt bármilyen kezelésbe belekezdenénk.

#allergia #borgyulladas #allergiaskutyak #allergiasmacskak #barzo #barzoo #hypoallergeneledel #kutyaeledel #macskaeledel #vakarodzas #allergiasreakcio