Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében. Elfogadom
Termékek Menü
Ön itt jár: > >

Megérkezett az ősz, fokozódik a kullancsveszély!

Megérkezett az ősz, fokozódik a kullancsveszély!

Négylábú Kedvenceink is megérzik az új évszak beköszöntét, és a lehullott falevelek vonzó célpontot jelentenek egy kis játékhoz. De az erdőben, mezőn, még a városi parkokban is vigyázni kell: a kullancsok ősszel megint támadnak...

A kullancsoknál két szaporodási csúcs van, tavasszal és ősszel, főleg az esőzések után indul meg az invázió. A kullancsok általában fűmagasságtól 60-80 cm-ig, nedves, árnyékos aljnövényzetben, bokrokon, a levelek szélén, alján várakoznak és egy szempillantás alatt rákapaszkodnak bármilyen melegnek érzett testrészre. A kullancsok a környezetükhöz rendkívül jól alkalmazkodó ízeltlábúak.

A kutyákra a Babesia canis protozoon által okozott betegség a gyakoribb és veszélyesebb. Hazánkban az egyik leggyakoribb kullancsfaj, a Dermacentor reticulatus a kórokozó fő terjesztője, az utóbbi években viszont már az Ixodes ricinus kullancsfajból is kimutatták. A betegség lényege, hogy a kullancs a nyálával a kutya vérébe juttatja az egysejtű parazitákat, melyek a vörösvértestek szétesését okozzák, és kezelés nélkül az állat biztosan elpusztul. A babesiosis (fertőző vérfesték vizelés) során a lappangási idő (ált. 2-20 nap) után kezdetben bágyadtság, étvágytalanság, magas láz, hányás, olykor hasmenés, majd vérfogyottság és a nyálkahártyák sárgasága figyelhető meg. Tipikus tünet, hogy a kutya egyre sötétebb sárga, majd sötétbarna színűt vizel. A vérfesték vizelés következménye a vesecsatornácskák eltömődése, ami veseelfajuláshoz vezet, és kezelés hiányában a vese leáll. Ez az állapot az állat számára végzetes. Olykor a kezelés ellenére és átmeneti javulás után a kutya állapota újra romlik. Ilyenkor az immunrendszer áthangolódásáról, hibás működéséről van szó, a szervezet a saját vörösvértestjeit bontja. Ez az állapot, főleg ha előrehaladott, már általában nem visszafordítható.

A legfontosabb teendő a megelőzés, a gyakori kullancsirtás és kutyánk folyamatos figyelése. Fontos, hogy a kullancsot mihamarabb eltávolítsuk, de semmiképpen ne kenjük be zsírral vagy kenőccsel, mert ilyenkor a fulladás során bejuttathatjuk az állatba a kórokozókat. A vért szívó kullancsot közvetlenül a bőr felszínénél megfogva- akár speciális kullancseltávolító kanál vagy csipesz segítségével enyhe húzó vagy csavaró mozdulattal kell kiszedni. A legjobb ezt állatorvosra bízni, aki egyúttal meg tudja vizsgálni a kutyát, felvilágosítást és tanácsokat adhat a gazdinak a további teendőkről, kezelésről, megelőzésről. Bár a macskákat hazánkban a Babesiák nem betegítik meg, a kullancsokat, mint a többi külső élősködőt is egyik udvarról a másikra hurcolják és fertőzik a területet.

A kullancsfertőzött területeken, így megyénkben is célszerű kullancsriasztó- ill. irtó készítményeket használni. Számos termék áll rendelkezésre. Léteznek akár 7 hónapos hatással bíró nyakörvek, és nagyon népszerűek az ún. spot on rácseppentős készítmények. Ezek alkalmazása igen egyszerű, tarkó- vagy martájékra a szőrt széthajtva a bőrre kell felkenni, de nem kell bedörzsölni. Egy nap alatt a hatóanyag felszívódik, és eloszlik az állat bőrében az egész testfelületen és egy hónapos folyamatos hatást biztosít.

 Foglalkozzunk házi kedvenceik lelki és testi épségével, simogassuk gyakran és alaposan kutyáikat, hogy időben észlelhessük a bajt. Ne hanyagoljuk el a megelőzést, és már kisfokú bágyadtság esetén is inkább forduljunk állatorvoshoz, hogy még idejében segíthessen.

A nagy kirándulások, séták során ősszel figyeljünk a lehullott, megszáradt toklászokra, tüskékre, tövisekre, ezek a kutyus orrába, ujjai közé, hallójáratba kerülhetnek. Könnyen befúródnak a bőr alá és gyulladást okoznak, mely elfertőződhet. A séta utáni lelkiismeretes átvizsgálással megelőzhetjük a bajt. Ha mégsem sikerült a megelőzés, ne várjunk, forduljunk azonnal állatorvoshoz!

Figyeljünk tehát oda, de a félelmek miatt ne korlátozzuk a kutyust az őszi élmények megszerzésében! :-)

https://www.barzoo.hu/kutya-94/eloskodok-elleni-szerek-153